AKTUALITY

DEN BLANENSKÝCH STŘEDNÍCH ŠKOL - pátek 2.11.2018



Blanenská desítka

Vážený pane řediteli,

děkujeme všem studentům Vaší školy, kteří se podíleli na úspěšném pátém ročníku Blanenské desítky.

Vaši studenti nám pomohli při chystání startovních setů, registraci závodníků a výdeji startovních tašek, při stavbě startovního a cílového koridoru, při obsluze a doplňování občerstvovacích stanic, sbírání měřících čipů závodníkům v cíli a odměňování účastnickými medailemi.


Za pořadatele
Mgr. Lukáš Olejníček
sportovní ředitel závodu



oficiální aftermovie
reportáž Televize Blansko:
odkaz na fotogalerii:


Seznamovací dny žáků prvních ročníků

Máme velkou radost, že si každým rokem vybírá naši školu čím dál více žáků. V současné době tak máme takřka 300 studentů 😊 A jako již tradičně i tento rok proběhlo uvítání žáků prvních ročníků pomocí celé řady seznamovacích aktivit. V pátek 7. 9. se tak uskutečnil sportovní den na hřišti ASK Blansko a ve dnech 11. – 14. 9. se žáci věnovali teambuildingovým aktivitám v lanovém centru Velká Dohoda. Jak je vidět na fotografiích, panovala velmi příjemná a pozitivní atmosféra. Všem žákům (nejen prvních ročníků) přejeme skvělý start do nového školního roku a mnoho úspěchů při studiu.



více fotografií zde


Slavnostní zahájení školního roku 2018/2019
Nový školní rok 2018/2019 bude zahájen 3. září 2018.
Žáci 2. až 4. ročníku se setkají v 8:00 hodin na nádvoří školy.
Žáci zkráceného jednoletého studia zahájí školní rok v 8:00 hodin ve sborovně.
Žáky prvních ročníků tříletého a čtyřletého studia zveme společně s jejich rodiči na slavnostní zahájení v 9:00 hodin do blanenského kina.

Těšíme se na všechny žáky i na rodiče žáků prvních ročníků!!


4.6.2018 - Slavnostní tabule žáků třídy KC3



Přijímací řízení – 1. a 2. kolo

Výsledky prvního kola přijímacího řízení do tříletých učebních oborů i do čtyřletých maturitních oborů jsou zveřejněny na úřední desce těchto stránek a na vchodových dveřích naší školy.
Dnem 30. 5. 2018 je vyhlášeno druhé kolo přijímacího řízení do oborů, ve kterých jsou volná místa. Jedná se o obory Mechanik seřizovač, Mechanik elektrotechnik, Elektrikář, Kuchař číšník a Nástrojař. Druhé kolo přijímacího řízení do oboru Elektrikář – silnoproud bude vyhlášeno v případě, že budou volná místa, po ukončení termínu pro odevzdání zápisových lístků v prvním kole. Bližší informace najdete na těchto stránkách v záložce STUDIUM, přijímací řízení. Přihlášky budeme přijímat do naplnění kapacity jednotlivých oborů.
V případě potřeby dalších informací volejte paní Jitku Blažkovou - č.t. 516 419 621 nebo mobil 606 200 883. V průběhu následujících dnů jsme po telefonické domluvě připraveni vyřešit s vámi všechny otázky, týkající se přijímacího řízení.





20. ročník klasické barmanské soutěže Philibert Routin Cup 2018 - Velké Meziříčí

Ve středu 16. 5. 2018 pořádala Hotelová škola Světlá a SOČŘ Velké Meziříčí jubilejní 20. ročník klasické barmanské soutěže Philibert Routin Cup 2018. Mladí barmané z celé republiky se utkali za mobilními bary v přípravě pěti porcí fantazijních nealkoholických ledových čajů, milk shaků, frappé, limonád a nebo smoothie v časovém limitu 6 minut. Naši školu reprezentovaly tři žákyně třídy KC2. Eva Juchová s vylosovaným startovním číslem jedna a s nápojem z rakytníkové šťávy, který nazvala Červánkové slunce. Bára Tihonová se svojí jahodovou Red Queen z Betelného ledového džbánku Sonnentor a Lucka Zřídkaveselá s nápojem z Aloe Vera s názvem Noční exploze. Snoubení hořkosti toniku, Aloe a exploze chuti lesních plodů přineslo právě Lucce jednu z pěti udělených cen - Cenu za inovaci a kreativitu. Ocenění si zaslouží ale všechny dívky. Práci za barem a před zraky mnoha odborníků z oboru zvládly po technické stránce jen se ztrátou několika málo bodů a nově nabyté zážitky a zkušenosti jim otvírají brány k jejich dalšímu úspěšnému profesnímu rozvoji.



více fotografií zde


Kurz studené kuchyně

Ve dnech 9. - 12. 4. 2018 probíhal v odborných učebnách oboru kuchař číšník kurz studené kuchyně, kterého se zúčastnilo 17 žáků. Lektorem byl Mistr kuchař pan Vladimír Picka z kuchařského studia v Pelhřimově, držitel mnoha ocenění v oblasti gastronomie. V průběhu kurzu připravili žáci více než 80 druhů různých výrobků studené kuchyně mezi nimiž byla například Štrasburská kachna, dekorovaný humr nebo terina z lososa. Kurz byl zakončen předáním osvědčení, které je podkladem pro vyšší hodnocení při výkonu kuchařského povolání a slavnostním rautem pro rodiče a přátele zúčastněných žáků.



více fotografií zde


Tyflocentrum

Dne 5. 4. 2018 se naše třída KC1 zúčastnila exkurze v brněnském Tyflocentru. Jedná se o společnost, která pomáhá lidem s těžkým postižením zraku. Pracovnice tohoto centra se nám snažila na menší přednášce vysvětlit, jak takový člověk funguje každý den. Nejdřív celé skupině poslala dohromady 15 brýlí, které ukazovaly, jak vidí člověk s různým postižením zraku, dále nám ukázala vychytávky, které nevidomí používají. Následně jsme se rozdělili na skupinky a vyzkoušeli jsme, jak nevidomý člověk funguje na veřejnosti, jakým způsobem například používají elektroniku, jaké hraji deskové hry a jak mohou využívat kuchyni. Myslíme si, že tahle exkurze nám velmi pomohla, jelikož jsme zjistili jak se jako kuchaři-číšníci chovat k nevidomým.

Lenka Mokrá a Adéla Jenešová, KC1





Hmyz na talíři

Ve středu 4. 4. 2018 se žákům SŠ TEGA naskytla jedinečná příležitost ochutnat smažené cvrčky a moučné červy neboť na naši školu zavítal pan Vladimír Fišer, přední odborník na entomofágii (využití hmyzu jako potravy). Přes 70 žáků a pedagogických pracovníků školy navštívilo přednášku pana inženýra a poslechlo si zajímavé informace o významu hmyzu pro výživu člověka i pro lidstvo jako celek. Na závěr již přišla samotná příprava hmyzu a ochutnávka.





Soutěž ,,O Stříbrný píst SMC“

Třetí ročník mezinárodní studentské soutěže ,,O Stříbrný píst SMC“, zaměřené na oblast průmyslové automatizace, pořádané společností SMC Industrial Automation. se uskutečnila 21. března. Letošní ročník proběhl netradičně v nové hale výrobního závodu SMC ve Vyškově.

Soutěž byla stejně jako v minulých ročnících složena z teoretické a praktické části. Studenti si museli poradit se záludnými úkoly na Pneutraineru, v testech i sestavit náročné okruhy/obvody v simulačním softwaru Autosim. Všechny disciplíny byly koncipovány tak, aby otestovaly teoretické znalosti studentů a přiměly je užít je v praxi. Unikátní na tomto ročníku bylo, že se jí zúčastnil rekordní počet 15 škol.

Do poslední chvíle byly výsledky velice těsné, až poslední kolo disciplín odhalilo vítěze tohoto ročníku, studenty Střední školy – Centrum odborné přípravy technické z Kroměříže a těsně na fantastickém druhém místě se umístili žáci naší školy třídy ME4 Jan Pospíšil a Lukáš Němec pod vedením Marka Pokorného. Kluci byli hned od prvního soutěžního kola jasnými favority a jejich výkony vzbuzovaly respekt a obdivné pokyvování hlavou ostatních soutěžících, jejich pedagogů i pořadatelů. Ukázali jsme, že ve výuce průmyslové automatizace patří SŠ TEGA BLANSKO do špičky v ČR.



více fotografií zde


Soutěž - „O nejlepší guláš“

23.3. 2018 se na naší škole, konkrétně v naší třídě KC2, konal 6. ročník každoroční soutěže „O nejlepší guláš“. Vařili jsme šest gulášů, z nichž každý byl něčím specifický. Například „Guláš od srdíčka“ vařil Honza Litavský, ten obsahoval jako hlavní surovinu vepřové srdce. Pavlína Stloukalová spolu s Eliškou Strouhalovou uvařili „Pečený guláš“, který mimo jiné obsahoval černé pivo. „Luciferův guláš“ nám připravili Petr Pernica a Martin Nádhera. Na přípravu jsme měli celé dopoledne a vaření jsme si moc užili.

Hodnocení se zúčastnilo asi 35 hostů. Na třetím místě se umístil „Pečený guláš“, na druhém místě „Luciferův guláš“. Nejvíce hostům chutnal guláš Filipa Bubeníka pod názvem „Královský guláš“. Tento guláš byl připraven z masa vepřového a doplněn hlívou ústřičnou.

Lucie Zřídkaveselá KC 2





Exkurze v Tatře Kopřivnice

Všichni byli plni očekávání, co uvidí za stroje od tuzemského výrobce nákladních vozidel TATRA. Po příjezdu se nás ujala paní z personálního oddělení a poskytla základní informace o závodě a podniku jako takovém. Následovala soutěž, kde mohli pozorní žáci vyhrát nějakou tu cenu. Po nezbytném BOZP jsme se vydali směrem do výroby. Okolo nás dýchala industriální atmosféra, která se od vzniku společnosti změnila jen pozvolna. Ani vně závodu se styl 80. let nezměnil. Moderní stroje a roboty jsme zde čekat nemohli, vše se zde montuje hezky ručně. Ale pozvolná modernizace se Tatře nevyhnula. Motory, převodovky, nápravy, to vše připravené na finální montáž a sestavení nákladního vozidla, člověk nevěděl, kam se dříve podívat. Finální vozidlo bylo majestátní, viděli jsme dokonce oživení jednoho ze strojů a jeho finální kontrolu. Po průchodu závodem jsme se vydali směr hasičská zbrojnice, kde jsme mohli obdivovat funkční exemplář staré sanitky TATRA. Exkurze byla zakončená návštěvou technického muzea v Kopřivnici s celou historii vyrobených vozidel TATRA.





15. ročník barmanské soutěže Punkevní pohár

Ve středu 21. 3. 2018 pořádala blanenská Střední škola cestovního ruchu a gastronomie 15. ročník barmanské soutěže Punkevní pohár, na kterém naši školu reprezentovaly žákyně třídy KC2 Lucie Zřídkaveselá a Eliška Strouhalová. Letošní ročník barmanského klání byl na rozdíl od předchozích ročníků rozvolněn v možnostech použití povinných surovin míchaných nápojů, důležitou součástí každého nového drinku však byl jeho název, jenž musel jakkoliv souviset s Moravským krasem. Lucka svůj míchaný nápoj, který snoubil chutě francouzských lihovin, pomerančů, citronů a limetek pojmenovala Citrusové propadání. Eliška našla inspiraci na rájeckém zámku a s nápojem Expedice Hugo, připraveným na počest oslavy 210. výročí expedice, která v roce 1808 poprvé sestoupila na dno propasti Macocha a které se zúčastnil moravský šlechtic a speleolog Hugo František Salm, vyhrála cenu za nejlepší název.



více fotografií zde


Činoherní anglicko-české představení - 13.3.2018

Jack a Joe jsou dva bratři, kteří si žijí spokojeně v americkém Sacramentu až do okamžiku, kdy se jeden z nich otráví jedovatou houbou a druhý se snaží sehnat lék. Takto se dá shrnout děj činoherního anglicko-českého představení Divadelního centra ze Zlína, které jsme dne 13. 3. 2018 navštívili v blanenském kině. Velký zájem byl nejen mezi žáky maturitních oborů, ale i oborů tříletých a tak jsme si mohli užít zábavné odpoledne s angličtinou v pěkném počtu 130 žáků + pedagogický doprovod.





Výsledky soutěže Suit Up Day v naší škole

Velký ohlas sklidila v naší škole soutěž inspirovaná mezinárodní akcí Suit Up Day. Smyslem soutěže bylo přijít pro pololetní vysvědčení ve stylovém (společenském) oděvu. Následně soutěž probíhala na facebookovém profilu školy, kde jednotlivé třídy sbíraly označení „to se mi líbí“. Zájem byl nejen mezi samotnými třídami v zapojení do soutěže, ale také mezi „fanoušky“ na facebooku. Do soutěže se zapojilo devět tříd a na facebookových stránkách bylo osloveno více než 26 000 lidí. Pořadí na medailových pozicích bylo následující:

1. místo: třída E3 795 lajků

2. místo: třída KC2 736 lajků

3. místo: třída MES2 306 lajků

Vítězové získávají zaslouženou odměnu – poukaz na bowling. Velké poděkování ale patří všem třídám, které se do soutěže zapojily.





Workshop sebeobrany

Ve středu 14. února 2018 se na naší škole uskutečnil workshop sebeobrany, kterého se mohli zúčastnit všichni žáci. Instruktor Jiří Holáň nás napřed všeobecně seznámil se sebeobranou. Začali jsme teoretickou částí kde jsme si vysvětlili jak konflikt vzniká, jak mu předejít a následně jak ho vyřešit. Poté jsme se přesunuli k praktické části, kdy se nás snažil vystavit co největšímu stresu tak, aby se vše co nejvíce podobalo realitě, ukázali jsme si jak se bránit a popřípadě jak se z konfliktu "vykecat". Ke konci jsme si po jednom mohli vyzkoušet jaké je to být v téhle situaci a se vším všudy jsme se úspěšně probojovali do konce. Za nás můžeme říct že to bylo velmi poučné a užitečné, děkujeme za tuto příležitost!

Zřídkaveselá, Kubalová (KC2)





Olympiáda v anglickém jazyce

Letošní školní kolo olympiády v anglickém jazyce nejlépe zvládli Viktor Vágner z EN1, Aleš Dvořák z MES2 a Jakub Čech z MES4. První dva soutěžící – Viktor a Aleš – postoupili do okresního kola.

V okresním kole v konkurenci studentů gymnázií Blansko, Boskovice a Rájec-Jestřebí a obchodní akademie Blansko reprezentovali hoši naši školu více než důstojně. Aleši Dvořákovi těsně uniklo třetí místo a Viktor Vágner skončil pátý. Oběma gratulujeme a děkujeme za účast.





Návštěva výstavy stavebnice Merkur v blanenském zámku

Dne 15. prosince loňského roku jsme se skupinou žáků učebních oborů elektrikář silnoproud navštívili poutavou výstavu věnovanou stavebnici Merkur.
Na zámku nás přivítala milá průvodkyně Renata Procházková a velice zajímavou formou nás postupně provedla celou rozsáhlou expozicí. K vidění byly stavebnice z prvních výrobních sérií, kdy se jako spojovací díly používaly ocelové háčky a některé díly byly ještě z kartonů. Stavebnice Merkur se začala vyrábět v první polovině 20. století a dodnes je to oblíbená hra pro menší i větší děti. Byly zde sestavené ruská kola, mosty, budovy, těžební věže, letadla, části železnice, automobily i lokomotivy. Některé výrobky byly opatřeny i elektrickým pohonem, takže byly pohyblivé.
Vernisáž výstavy proběhla 5. 10. 2017 a bude trvat do konce ledna. Výstava se nám velice líbila a bylo pro nás přínosem, že jsme mohli nahlédnout do nedávné historie tvorby a výroby polytechnických stavebnic. Zvídavým žákům bylo umožněno si s některými sadami dílů ze stavebnic i pohrát a vytvářet vlastní ne nezajímavé konstrukce. Tato stavebnice se nyní vyrábí v moderním designu a to i jako výuková pomůcka pro žáky základních i středních škol. Práce s touto stavebnicí není pro každého. Vyžaduje jemnou motoriku, dobrou prostorovou představivost a trpělivost. Autorem výstavy je pan Jiří Mládek. Předchůdcem stavebnice Merkur byla stavebnice Inventor, kterou vymyslel a vyrobil syn českého továrníka Jaroslav Vencl. Bylo to hned po první světové válce.

Žáci E3 - silnoproud





Celkové zhodnocení Králický Sněžník 2018

Začátek našeho malého výletu byl o mačkání se v autobuse o počtu 38 žáků čili celkově 44 cestujících, ti hbití z nás obsadili sedadla u oken velice rychle, no a ti ostatní utřeli nos a museli se spokojit s místy u uličky, jedna nešťastnice musela dokonce sedět na zemi - na cestu jsme jí nakonec volné místo našli. Plným autobusem jsme se nenechali znepokojit a započala cesta směrem Kralická chata. Tato cesta byla velice příjemná, celý autobus byl naladěn na frekvenci zábava. Když už jsme byli skoro u cíle, doufali jsme ve veliké závěje, ale těch jsme se nedočkali. Sníh byl jen na sjezdovce a to ten umělý. První den tedy neměl ten správný nádech hor. To se ovšem změnilo v průběhu tří dnů, kdy napadlo 15 cm sněhu, a tedy jízda v krásné smetaně mohla započnout. V úterý došly zásoby všeho druhu, tím pádem jsme se vydali na strastiplnou cestu do Starého Města, tato cesta byla velice vysilující, ale zábavná. Ve čtvrtek napadlo dalších 15 cm sněhu, tak jsme si na chvíli mohli představit, že jsme třeba v Alpách, bylo to nádherné. Každý náš den na sjezdovce byl obohacen o občerstvení pod sjezdovkou, zde pro ty, kteří trpěli bolestí v krku, byl připraven teplý čaj a něco k zakousnutí. Snídaně, obědy a večeře na chatě byly velice chutné a vydatné, takže nebylo potřeba se dokrmovat pod sjezdovkou. Celkové shrnutí zimního výcvikového kurzu 2018: z hlediska sjezdovek a množství sněhu, kdy nebyla v provozu jedna z našich oblíbených tratí, to hodnotím uspokojivě a z hlediska chaty a zábavy bych hodnocení nazval: překonání mých očekávání o 100 %.
O.L. - student 4. ročníku



více fotografií zde


Mezinárodní barmanská soutěž Vinný Cocktail Cup Bzenec 2018

Ve čtvrtek 18. 1. 2018 se v Bzenci konal 4. ročník mezinárodní barmanské soutěže Vinný Cocktail Cup. Naši školu na soutěži reprezentovaly žákyně druhého ročníku oboru Kuchař - číšník, Eva Juchová a Lucie Hrazdírová. První účast na barmanské soutěže jim přinesla nejen nové zážitky a zkušenost z práce za barem, ale také ohodnocení jejich práce v podobě získaných ocenění od profesionálních barmanů z rakouského TGI Friday baru ve Vídni. Luciin nápoj Mžitky před očima byl oceněn jako nápoj z nejzajímavějšími ingrediencemi a Evin Polibek jara získal cenu technického komisaře.



více fotografií zde


Adventní poznávací zájezd do Krakova a Věličky

Ve dnech 6. a 7. prosince 2017 vyjela početná skupina našich studentů v doprovodu dvou kantorek na v pořadí již druhý vánoční výlet. První den jsme si prohlédli historické jádro Krakova a prošli se po adventních trzích. Druhý den náš čekala důkladná a velmi atraktivní prohlídka sedm set let starého solného dolu ve Věličce. Výlet hodnotí studenti i učitelé jako vydařený a díky tomu se snad můžeme těšit na nějaké další poznávací cesty.





Technická olympiáda - 6.12.2017

Ve středu 6. prosince 2017 se v naší škole uskutečnila již třetí Technická olympiáda žáků 8. a 9. tříd. Z deseti základních škol okresu Blansko se zúčastnilo třicet žáků. Olympiáda byla podpořena technickými firmami formou sponzorování cen pro pět nejlepších účastníků. Soutěžilo se ve třech dovednostních oborech. Bylo to zvládnutí testu a jednoduché technické dokumentace na PC, zapojení elektrotechnického obvodu s využitím stavebnice MERKUR a ve strojírenských dílnách zhotovení vánoční ozdoby z barevných kovů. Součet bodů za jednotlivé disciplíny stanovil závěrečné pořadi zúčastněných žáků ZŠ.


Umístění nejlepších:
1. místo - Jan Vrba – ZŠ Rájec Jestřebí
2. místo – Petr Šebela – ZŠ TGM Blansko
3. místo – Petr Šebela – ZŠ TGM Blansko
4. místo – Ondřej Toman – ZŠ Lipůvka
5. místo – Jana Menšíková - Rájec Jestřebí





SVATOMARTINSKÝ DORT

190 vajec, 9 kg cukru, 6 kg mouky, 16 vanilkových pudinků, 6 l mléka, 8 kg mascarpone, 2 kg perníkového těsta, 1 kg marmelády, 1 kg másla, 1 kg bílé čokolády a 7 kg potahovací hmoty.... V průběhu čtyř dnů odborného výcviku zpracovali žáci oboru kuchař - číšník 50 kg surovin, ze kterých připravili dort na oslavu 1700 výročí narození svatého Martina, které se konalo v sobotu v zámeckém parku jako součást městem pořádaného třídenního blanenského Vítání svatého Martina.



více fotografií zde


Stránská skála - spolupráce s hnutím Brontosaurus

Dne 10.11 2017 se třída MS1 vydala v rámci předmětu ekologie a spolupráce s hnutím Brontosaurus na pomoc uklidit okolí Stránské skály v Brně. Po příjezdu byla jsme byli seznámeni s historií a současností Stránské skály. Poté jsme se rozdělili na dvě skupiny. První šla malovat turistické značky a druhá skupina i s paní učitelkou Přibylovou šla uklízet nepořádek, který byl v jedné části Stránské skály. Druhá skupina měla ještě za úkol pálit větve a stromky, které překážely růstu rostlinám, které prý rostou pouze v této lokalitě. Po dvou hodinách se třída opět spojila a vydala se do štol, kam Němci za 2. světové války chtěli přesunout svou továrnu na letecké motory. Žáci si tak tyto komplexy mohli projít a prohlédnout. Na závěr jsme se ještě dozvěděli, co je vlastně smyslem hnutí Brontosarus.
David Pindryč



více fotografií zde


Exkurze Sonnentor a Templářské sklepy Čejkovice

Předposlední říjnový den se vydali žáci oboru kuchař - číšník na exkurzi do Čejkovic odhalovat tajemství historie zdejších Templářských sklepů a výroby bylinkových čajů Sonnentor. V prostorách provoněných stovkami kilogramů bylin nahlédli nejen do výroby nálevového sáčku čaje, ale seznámili se i s příběhem společnosti, lidí a událostí, díky kterým se firma stala významnou a úspěšnou také v oblasti ekologického hospodaření, trvale udržitelného rozvoje a fair trade. Podnětným a přínosným byl pro žáky také celý koncept firmy spočívající v rodinném přístupu ke svým zaměstnancům a pěstitelům, v odmítání prodeje v nadnárodních společnostech a v neodlučitelnosti životní kvality a kvality produktů.



více fotografií zde


Výměnný pobyt našich žáků v Drážďanech

Od 8. 10. do 21. 10. 2017 se vybraní žáci naší školy zúčastnili výměnného pobytu v německém městě Drážďany. Náplní tohoto pobytu byla hlavně výuka a práce ve školícím a výcvikovém centru firmy KBA Radebeul. Firma KBA vyrábí malé, střední a velké offsetové tiskárny.

Po pracovních a výukových povinnostech se žáci věnovali volnočasovým aktivitám jako: návštěvám památek v historickém centru Drážďan, návštěvě ZOO, návštěvám muzeí, projížďce lodí po Labi. Věnovali se turistice při návštěvě Saského Švýcarska a samozřejmě i sportovním aktivitám.

Z pohledu žáka:

Přijeli jsme 8. 10. 2017 v podvečerních hodinách na krásné hlavní nádraží v Drážďanech. Prvních pár dní jsme se zabydlovali, zvykali si a poznávali nové prostředí jak firmy, tak města. Během našeho pobytu v Německu jsme trávili dopoledne ve firmě KBA, kde jsme pracovali s pneumatickými a elektropneumatickými přístroji a kluci strojaři pracovali na CNC obráběcích stojích v dobře vybaveném strojním parku. Většinu odpoledního času jsme trávili na poznávacích výletech, prohlídkami různých muzeí a známých míst v Drážďanech a okolí. Ubytování, strava, lidé a vůbec celý pobyt v Německu byl skvělý a pro mě velmi přínosný. Odjížděl jsem s novými poznatky a zkušenostmi co se týče odborných znalostí tak i anglického jazyka.



více fotografií zde


Inovace výuky CNC obrábění v SŠ TEGA Blansko

V průběhu října obdržela naše škola dlouho očekávané Rozhodnutí o poskytnutí dotace z programu IROP. Pro školu to znamená, že v průběhu roku 2018 bude moci pořídit nové stroje a zařízení pro žáky strojírenských oborů v hodnotě 23 384 250 Kč! Postupně nakoupíme 10 CNC obráběcích strojů – 4 CNC frézky, 4 CNC soustruhy, CNC pásovou pilu a CNC brusku na plocho. Obnovíme také stávající park konvenčních strojů čtyřmi novými soustruhy a třemi novými frézkami. Nejvíce se těšíme na novou učebnu CNC programování, ve které bude nainstalováno 15 výukových panelů, které umožní žákům naučit se programovat CNC stroje ve třech nejpoužívanějších systémech.
V rámci projektu budeme spolupracovat se základními a středními školami a také s budoucími zaměstnavateli našich absolventů. Věříme, že nové stroje pomohou našim žákům k ještě lepší přípravě na svoje budoucí povolání.





Vítězství v soutěži v programování CNC strojů

Také v tomto školním roce se naši žáci zúčastnili Soutěže mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů pomocí řídicího systému Siemens. Tradiční soutěž pořádal Svaz strojírenské technologie Praha za podpory významných strojírenských firem v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Naši žáci se ani tento rok v soutěži neztratili a navázali na úspěchy svých předchůdců z let minulých. Na 1. místě se v denním soutěžním bloku umístil Martin Bohatec ze třídy MES4.



více fotografií zde


Exkurze Panorama

První reálné setkání s hotelovým provozem mají za sebou žáci prvního ročníku oboru kuchař - číšník. V pátek 15. září, v doprovodu učitelů odborného výcviku, navštívili Wellness hotel Panorama, kde za velmi poutavého výkladu pana Ing. Ivo Lachmana, ředitele hotelu, prozkoumali všechna jeho zákoutí a načerpali informace o chodu moderního ubytovacího zařízení, kuchyně využívající regionální suroviny i suroviny z vlastní zahrádky, samozřejmě také informace o slastech a strastech běžného denního provozu hotelové restaurace.



více fotografií zde


Blanenská desítka

Ve dnech 8. a 9. září 2017 se stejně jako v minulých ročnících, žáci naší školy podíleli na organizaci závodu s názvem „BLANENSKÁ DESÍTKA“.

Za vše asi nejvíce hovoří email od ředitele závodu:

„Mockrát děkujeme za sobotní perfektní spolupráci! Děkujeme za tolik schopných a samostatných studentů! V pátek na chystání tašek i na sobotu. Na všechny se dalo spolehnout a jen díky týmu z vaší školy proběhl 4. ročník Blanenské desítky hladce a účastníci odjížděli spokojeni a nadšeni.“

Za pořadatele

Mgr. Lukáš Olejníček
sportovní ředitel závodu



více fotografií zde




 
Střední škola technická a gastronomická Blansko, příspěvková organizace
Bezručova 1601/33, 678 01 Blansko
tel.: +420 516 419 621
fax: +420 516 419 622
email: sosblansko@sosblansko.cz
datová schránka: v59w22f
© 2010 | mapa stránek | vytvořil S2EP, s.r.o.