zpět na:  úvod  >>   gastronomie

KUCHAŘ - ČÍŠNÍK, KUCHAŘKA - SERVÍRKA

ŠKOLNÍ VZDELÁVACÍ PROGRAM

 Název ŠVP:
 Kuchař - číšník, kuchařka - servírka

 Kód a název oboru vzdělání:
 65-51-H/01 Kuchař - číšník

 Stupeň vzdělání:
 střední vzdělání s výučním listem

 Délka a forma vzdělávání:
 3 roky, denní studium

ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA

  • písemná
  • praktická
  • ústní

    PROFIL ABSOLVENTA

  • orientuje se v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a použije vhodné technologické postupy;
  • používá technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu a dbá na jejich údržbu;
  • posoudí vlastnosti jednotlivých druhů potravin a nápojů a zvolí vhodný technologický postup při zhotovování pokrmů;
  • určuje spotřebu základních surovin a konveniencí, normuje pokrmy a nápoje a kalkuluje jejich ceny;
  • kontroluje kvalitu připravovaných pokrmů, správně uchovává pokrmy, esteticky dohotovuje a expeduje;
  • sestaví jídelní a nápojový lístek podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy;
  • ovládá základy jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek;
  • volí vhodné formy obsluhy podle společenské příležitosti a používá vhodný inventář;
  • umí společensky vystupovat a profesionálně jednat ve styku s hosty, pracovními partnery a spolupracovníky;
  • dovede sjednat nákup surovin a dalšího materiálu;
  • zpracovává kalkulaci cen výrobků a služeb;
  • zná a dodržuje základní právní předpisy týkající se hygieny, BOZP a požární prevence;
  • sestaví slavnostní menu pro slavnostní příležitosti;
  • absolvuje barmanský kurz;

    UPLATNĚNÍ ABSOLVENTA

    Absolvent disponuje kompetencemi pro činnosti v provozovnách večejného stravování na úseku výroby a odbytu. Ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní, zhotovuje pokrmy teplé, studené kuchyně, připravuje jednoduché moučníky, esteticky je upravuje a kontroluje kvalitu provedení práce. Umí správně uchovávat pokrmy. Ovládá i základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti.
    Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravovánív pozici zaměstnance. Po nezbytné praxi v oboru je připraven na soukromé podnikání v pohostinství.

    KUTZY BĚHEM STUDIA

  • Barmanský
  • Somelierský
  • Carvingový
  • Baristický

    MOŽNOST DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

  • studium ve dvouletých nástavbových oborech pro absolventy tříletých oborů


  • UČEBNÍ PLÁN

    Učební plán oboru: KUCHAŘ - ČÍŠNÍK, KUCHAŘKA - SERVÍRKA
    Kategorie a názvy
    vyučovaných předmětů
    Počet
    týd.vyuč. hodin
    1. ročník
    Počet
    týd.vyuč. hodin
    2. ročník
    Počet
    týd.vyuč. hodin
    3. ročník
    Celkem
    Český jazyk a literatura
    2
    2
    1
    5
    Cizi jazyk I
    2
    2
    3
    7
    Cizi jazyk II
    1
    1
    1
    3
    Občanská nauka
    -
    1
    1
    2
    Chemie
    1
    1
    -
    2
    Základy ekologie
    1
    -
    -
    1
    Matematika
    1
    1
    1
    3
    Tělesná výchova
    1
    1
    1
    3
    Práce s počítačem
    1
    1
    1
    3
    Ekonomika
    -
    1
    1
    2
    Základy podnikání
    -
    -
    1
    1
    Potraviny a výživa
    1
    1
    2
    4
    Technologie
    1
    2,5
    2,5
    6
    Stolničení
    2
    1
    2
    5
    Zařízení provozoven
    1
    -
    -
    1
    Spec. technologie a obsluha
    -
    1
    -
    1
    Spol. výchova a komunikace
    2
    1
    -
    3
    Odborný výcvik
    15
    17,5
    17,5
    50
    Celkem hodin týdně
    32
    35
    35
    102



     
    Střední škola technická a gastronomická Blansko, příspěvková organizace
    Bezručova 1601/33, 678 01 Blansko
    tel.: +420 516 419 621
    fax: +420 516 419 622
    email: sosblansko@sosblansko.cz
    datová schránka: v59w22f
    © 2010 | mapa stránek | vytvořil S2EP, s.r.o.